Apunts i materials de Química Quàntica

de Josep Planelles


Alguns documents d'aquesta pàgina es troben en format PDF. Cal tenir installat a l'ordinador el programa Adobe(R) Acroba t(R) Reader .


Alguns perquès referents a la forma en que ensenyem la química quàntica.


 • Noves Notes de Química Quántica (2010). Aquests llibre, més el solucionari de tots el problemes que hi apareixen enunciats, que podeu trobar al punt seguent, són el material base de la Quàntica del grau en Química. Si el link anterior no us funciona proveu ací


 • Operador moment angular d'espín En aquest fitxer revisem de forma breu com s'origina l'operador d'espín amb la finalitat d'obtenir una realització concreta i intuitiva per a la seua manipulació.

 • L'equació de Dirac per a l'electró Ací ha ha el text bàsic d'un dels seminaris prevists sobre un aspecte avançat de química quàntica, una de les activitats de l'harmonització europea d'aquesta assignatura.

 • Regla de la suma i càlcul de la suma de foces d'oscil·lador en el cas de la partícula en una caixa 1D

 • Representacions de funcions d'ones radials, probabilitats radials i angulars dels primers estats de l'àtom d'hidrogen: Representacions; Programeta mathematica per representar les funcions d'ona radials dels primers estats de l'àtom d'hidrogen Programa part radial; Programeta mathematica per representar parts angulars dels orbitals p de l'àtom d'hidrogen Programa part angular ; Taula amb alguns harmònics esfèrics i algunes funcions radials Taula.


Altres temes de Química Quàntica


 • MrTopkins.pdf Ací podeu trobar els capítols 7 i 8 del llibret de Gamow (que conte 15 capítols de lectura molt recomanable) per al treball que us viag encomanar que fereu.

 • El descobriment de la mecànica Quàntica Ací podeu trobar un magnífic resum de com es va bastir la mecànica quàntica per H.F. Hameka (Wyley, 2004) que he trobat en la web. Gamow va escriure un llibre de divulgació sobre aquest tópic (30 anys que van revolucionar la Física) que recomane llegir si voleu saber més detalls. Hi ha molts llibres sobre aquest tema. J. Manuel Sánchez Ron té, en Editorial Deakontos 2001, un llibre molt documentat sobre el periode fundacional 1860-1926.


Alguns links d'interès


 • Nanociència Aquest ès un text del Ministeri de Ciència i Innovació dissenyat per a ser llegit fins i tot per estudiants de secundària. Un text molt interessant.

  Si en un cercador, com ara google, introdueixes qualsevol paraula clau sobre mecànica quàntica trobaràs una gran quantitat d'entrades a diversos nivells. La següent és una entrada del professor Juan Carlos López Vieyra de la UNAM a un nivell agradablement elemental que et recomano visitar

 • Un passeig ràpid per la teoria quàntica

  En aquesta hi ha un munt de "Free Online Textbooks, Lecture Notes, Tutorials, and Videos on Physics" que mereix ser visitada. Us diré que mai he vist tan pedagògicament tractat el teorema de Noether (que podem resumir dient que tot principi de conservació deriva de l'exitència d'una simetria) com en el llibre de Crowell "Conceptual Physics" que ací pots trobar. El mateix autor en ofreiex en "The modern Revolutionin Physics" una introducció molt simple, intiutiva i moderna al caràcter dual de les ones i la matèria. També recomane visitar algunes de les seccions d' "Essential Physics", de Frank W. K. Firk (Universitat de Yale) o de "Motion Mountain: A hike beyond space and time along the concepts of modern physics", de Christoph Schiller (mira, per exemple, "Rotations and statistics - visualising spin"). La veritat és que gairebé tot el que pots trobar en aquest link mereix ser visitat.

 • Free Online Textbooks

Miscel·lània