Associació d'Amics de l'Ermita de Sant Miquel de Vilafamés  
imatge de capçalera
  línia taronja  
Imatge de 'Sant Miquel'

Història de l'ermita de Sant Miquel

Escrit aparegut a "La Parròquia" núm. 12, Vilafamés.

Sant Miquel de Veremes

El proper dia 29 de setembre, l’Església estableix la festivitat de Sant Miquel, conegut a la vila com a “Sant Miquel de Veremes”, per tenir aquesta festivitat lloc durant el període de recol·lecció de la verema i, alhora, diferenciar-lo de la que té lloc el quart diumenge de Quaresma.

No coneixem el moment en que s’institueix el patronatge, el cert és que durant el període medieval els sants militars (sant Jaume, sant Jordi, sant Miquel) experimenten una gran difusió amb relació a les lluites senyorials i les croades, penetrant el seu culte i devoció en les capes populars fins arribar a l’actualitat.  Possiblement la devoció de Vilafamés envers sant Miquel també té els seus orígens durant aquest període.  El que si podem dir amb seguretat és que la seva devoció és anterior a la construcció de l’ermita.

La construcció de l’ermita, com hem indicat en altres ocasions, té lloc al 1640, però amb anterioritat es documenta la realització d’una processó a l’ermita de la Pobla Tornesa, també sota la titularitat de sant Miquel.  Les primeres notícies d’aquesta processó són de 1.623 i queden documentades en el Llibre d’Administració del Molí d’oli, on hi consta que l’ajuntament contribuïa a la processó amb “ una rova de oli donà per a la professó de la Pobla”.  Després de la construcció de l’ermita al terme de Vilafamés, la processó començà a realitzar-se en ella.  El 1626 el consell sol·licitava al cardenal Espinola la commutació de la processó.

Si bé avui en dia la processó que té lloc el quart diumenge de Quaresma ha mantingut un major protagonisme, la festivitat del 29 de setembre també ha estat important en altres dates, i no solament en l’àmbit religiós sinó també en el civil.  En l’administració municipal era el dia escollit per a realitzar l’arrendament de certs bens municipals com ara la taverna, la fleca i la farineria.  A més a més també era el dia en que s’elegia i prestava el seu jurament la persona que havia de desenvolupar el càrrec de mustaçaf.

El dia 29 de setembre, també era dia de gran festivitat, tal i com ho demostren els llibres de consell, on trobem que el 28-08-1640 “se determinà que la vespra de St. Miquel o, per al dia de St. Miquel que.s maten dos vedelles bones y groces y que no.s maten porchs”.  Tal vegada la carn d’aquests animals era aprofitada per a fer un àpat comunal amb la participació dels veïns que volgueren assistir.  Aquest costum encara és present a d’altres localitats com ara la Pobla Tornesa, on dintre dels actes organitzat per a la festivitat de sant Miquel, es mata un bou i la carn es repartida entre aquelles persones que han col·laborat en la festa.



  Barra de navegacióTamborsActivitatsPresentacióQuè som?Qui som?SocisEstatutsHistòriaOn trobar-nos
línia taronja
Tornar a pàgina inicial Logotip de l'associació Bústia de suggeriments