IA30  QUIMICA-FISICA AVANÇADA

 

DESCRIPCIO:

 

La Química Física Avançada és una assignatura anual. El primer semestre estarà dedicat als mètodes estadístics (Teoria Cinètica de Gasos i Termodinàmica Estadística) i les seues aplicacions, amb un cert èmfasi en els Fenòmens de Transport, la Cinètica Molecular i el càlcul de magnituds Termodinàmiques, mentre que el segon semestre ho serà a l’Espectroscòpia.

 

Les limitacions temporals i el caràcter introductori del curs fa que no puguem abastar conjuntament una profunda fonamentació de la Termodinàmica Estadística, a la vegada que totes les seues aplicacions en Termodinàmica, Cinètica Molecular, Química Física de Polímers, etc. Ens veiem obligats a fer no més enllà d’una introducció i un estudi d’algunes de les seues aplicacions. La Termodinàmica estadística representa la connexió  entre les propietats molecular (estudiades teòricament en Química Quàntica i ficades de manifest en Espectroscòpia) i el comportament macroscòpic abordat per la Termodinàmica. Per la seua banda la Teoria Cinètica de Gasos és un model molt simple i intuïtiu que conjugant la Mecànica Clàssica i l’Estadística permet obtenir la equació del gas ideal (fins i tot equacions per a gasos model no ideals) interpretar, via teoria de col·lisions, la cinètica química  i proporcionar una base teòrica als  fenòmens de transport.

 

La etapa crucial que permet anar des de la Mecànica Quàntica de les molècules individuals a la Termodinàmica macroscòpica  és adonar-se que la Termodinàmica macroscòpica descriu un comportament molecular promediat (estadístic). Per exemple, la pressió d’un gas és la mitjana de les forces que les seues partícules constituents exerceixen sobre la unitat de superfície. Aleshores per a calcular la pressió no cal especificar quines molècules estan col·lisionant contra la paret en un moment determinat, ni considerar les fluctuacions de pressió, aquestes seran sempre molt petites des d’un punt de vista macroscòpic.

Apunts del temes de Teoria Cinètica de Gasos els podeu trobar a l'apartat corresponent de la fulla  web del professor (http://www3.uji.es/~planelle/APUNTS/racoTGC.html). Aviat espere poder completar un altre racó per a la resta de temes de Termodinàmica Estadística.

 

El segon semestre, com dèiem, estarà dedicat a l'Espectroscòpia. Aquesta té una gran importància en totes les branques de la química. El paper dinàmic i creador de l'Espectroscòpia es posa de manifest en examinar la seua evolució des de les espectroscòpies clàssiques (UV, IR,...). En la dècada dels 50 es desenvolupen el que aleshores van ser mètodes espectroscòpics totalment nous (i que ara ja són considerats clàssics), com ara la ressonància magnètica nuclear i d'espín electrònic; en la dècada dels 60 contemplem el desenvolupament del fenomen LASER com a font intensa de radiació en espectroscòpia Raman i en altres aplicacions; en la dècada dels 70, amb la introducció de micoordinadors en  els espectrofotòmetres i altre instrumental espectroscòpic es possibilità l'ús i desenvolupament dels mètodes de transformada de Fourier amb la consegüent millora general de la sensibilitat; en les dues darreres dècades s'han desenvolupat un elevat nombre de mètodes espectroscòpics, que encara que no presenten un ús tan ampli com les espectroscòpies clàssiques, tenen aplicacions importants en àrees específiques. Entre aquestes tècniques podem citar l'espectroscòpia fotoelectrònica (UPS i XPS), l'espectroscòpia Auger, etc.

 

És clar de nou que no podem abastar en un curs introductori tota l'Espectroscòpia. Presentem en aquests curs el fenomen espectroscòpic i les espectroscòpies clàssiques. En el primer capítol bàsicament es pretén bastir un pont entre la descripció macroscòpica i microscòpica del fenomen espectroscòpic, és a dir del fenomen d'interacció de la radiació amb la matèria. Aquest capítol, en ser l'introductori de la matèria, és el més divers i el que presenta un major grau de complexitat. Presenta aspectes de tipus teòrics com ara l'aplicació de la teoria de pertorbacions depenent del temps per a donar lloc a les regles de selecció, a la vegada que pràctics, com ara la deconvulació d'una banda complexa com la suma de bandes, el càlcul de l'àrea sota una banda i la seua relació amb la  força d'oscil·lador, etc. La resta de capítols tracten diverses espectroscòpies clàssiques. Per a detalls sobre els temes acudiu a l'apartat dedicat a Espectroscòpia en la fulla  web del professor (http://www3.uji.es/~planelle/APUNTS/racoEspectroscopia.html).

 

 

 

OBJECTIUS

 

Bàsicament l'estudiant ha de poder reinterpretar, en base a un model molecular, el significat de les magnituds i del comportament macroscòpic a través del pont entre allò macroscòpic i allò microscòpic que basteix la Mecànica Estadística. Ha d'entendre el fenomen d'interacció radiació-matèria i com aquest dóna lloc als registres gràfics anomenats espectres i ha de ser finalment capaç d'interpretar i d'extraure informació dels espectres senzills tractats durant el curs.

 

CONEIXEMENTS PREVIS

 

Cal tenir una bona base de Química Quàntica , Termodinàmica macroscòpica i així com coneixements de Cinètica Formal. Per a la segona part del curs, dedicada a l’Espectroscòpia, és útil tenir coneixements de Teoria de Grups de  Simetria.

 

METODOLOGIA

Classes teòriques i realització de problemes. Es recomana l'ús extensiu de les fons bibliogràfiques.

 

AVALUACIO

Examen tradicional.

 

 

TEMARI

 

Primer semestre: TERMODINÀMICA ESTADÍSTICA I CINÈTICA MOLECULAR

 

I.1 TEORIA CINÈTICA DE GASOS. APLICACIONS EN FENOMENS DE TRANSPORT I CINETICA MOLECULAR

 

1. Introducció a la teoria cinètica de gasos

 

Postulats. Distribució de molècules en direcció. Col·lisions contra una part mòbil: treball. Principi d'equipartició. Teorema del virial. Gas amb interaccions. Fórmula baromètrica.

 

2. Distribució de velocitats moleculars

 

Llei de Maxwell de distribució de velocitats. Llei de distribució d'energies. Llei de Maxwell de distribució de velocitats en presència d'un camp gravitatori. Expansió en presencia d'un camp: treball termodinàmic en presencia de camps.

 

3. Aplicacions: Teoria de col·lisions, fenòmens de transport i cinètica molecular

 

Teoria de col·lisions: el problema de dos cossos. Funció de distribució d'una mescla de gasos. Recorregut lliure mitjà. Fenòmens de transport.  Teoria de col·lisions: càlcul del factor de freqüència.

 

 

I.2 TERMODINÀMICA ESTADÍSTICA. APLICACIONS

 

1. Recordatori de teoria combinatòrica.

 

2. Mètodes estadístics

 

Complexions, estats quàntics, sistemes macroscòpics i estats accessibles. Mètodes estadístics. Col·lectius. Equiprobabilitat d'estats quàntics i hipòtesi ergòdica Càlcul del nombre de complexions: Maxwell-Boltman, Bose-Einstein i Fermi-Dirac.

 

 

3. La distribució més probable

 

Càlcul de la distribució més probable de Maxwell-Boltman corregida per indiscernibilitat. Valors mitjans i valor més probables.

 

4. La funció de partició

 

La funció de partició. Paràmetres a i b, potencial químic i temperatura. Interpretació de calor i treball. Fórmula de l'entropia.

 

5. Càlcul clàssic de la funció de partició

 

Aproximant sumes per integrals. L'espai de fases. Funció de partició en absència de camps: problema translacional pur. La integral de fases translacional i l'equació de velocitats de Maxwell de la teoria cinètica. Problema rotacional pur. Problema vibracional pur. Funció de partició en presència de camps: Problema rotacional en presència d'un camp gravitatori. Problema rotacional en presència d'un camp elèctric. Equació de Langevin. Equació de Debye. Càlcul de la funció de partició en diverses coordenades o condicions de contorn.

 

6. Càlcul quàntic de la funció de partició

 

Funció de partició translacional. Equació de velocitats de Maxwell de la teoria cinètica com un cas particular del tractament estadístic-quàntic. Funció de partició nuclear. Funció de partició electrònica. Funció de partició vibracional. Funció de partició rotacional. Rotació interna. Principi d'equipartició.

 

7. Aplicacions  en Termodinàmica

 

Capacitats calorífiques de gasos. Capacitats calorífiques de sòlids: Models d'Einstein i Debye.  Equilibri químic. Llei d'acció de masses.

 

8. Cinètica Molecular.

 

Teoria de l'estat de transició.  Superfícies d'energia potencial. Estat de transició.

 

9. El col·lectiu canònic : Sistemes de partícules independents. Sistemes de partícules interactuants. Segon quoficient del Virial d'un gas real.

 

10. Dos exemples d’aplicació de les Estadístiques quàntiques: Electrons en  metalls (Fermi-Dirac) i Gas de fotons (Bose-Einstein).

 

 

 

Segon semestre: ESPECTROSCÒPIA

 

ESPECTROSCÒPIA

 

1 Interacció.Radiació-matèria: Espectroscòpia

 

Espectres i regions de l'espectre electromagnètic.  Conceptes previs d'espectroscòpia . Teoria pertorbacional dependent del temps. Tractament semiclàssic de la interacció radiació-matèria. Fermi's Golden Rule. Coeficients d'Einstein. Força d'oscil·lador. Llei de Beer. Amplària natural de banda. Deconvulació i separació de senyals. Moment de transició i regles de selecció. Regles de selecció de la partícula en la caixa, oscil·lador harmònic i àtom d'hidrogen. Graus de prohibició. Conservació del moment angular i regles de selecció.

 

 

2 Espectroscòpia de rotació pura

 

Forma de l'espectre. Intensitats. Refinament del model de rotor rígid: distorsió centrífuga. Molècules poliatòmiques. Interaccions magnètiques en molècules paramagnètiques

 

3 Espectroscòpia vibracional

 

Molècules diatómiques. Regla de selecció vibracional.  Molècules poliatòmiques. Tractament quàntic de la vibració molecular. Rotació-vibració en molècules lineals. Rotació-vibració en molècules tromposimètriques

 

4 Espectroscòpia Raman

 

Teoria clàssica de la dispersió. Polaritzabilitat.  Teoria quàntica de la dispersió Raman Rotacional. Teoria quàntica de la dispersió Raman Vibracional.  Regla d'exclusió mútua Vibracional. Espectre Raman de molècules centrosimètriques lineals.

 

5 Espectroscópia UV

 

Principi de Franck-Condon i regles de selecció.  Processos electrònics: diagrames de Jablonski.  Molècules lineals. Regles de selecció. Càlcul d'energies de dissociació: extrapolació de Birge-Sponer. Anàlisi de l'espectre electrònic: taules de Deslandres. Molècules poliatómiques

 

6 Espectroscòpia de ressonància magnètica nuclear

 

Aspectes clàssics. Aspectes macroscòpics. Aspectes quàntics. L'espectre i el seu transformament temporal. Desplaçament químic. Interacció dipolar. Alguns espectres (sistema de dos protons, sistema de tres protons)

 

 

BIBIOGRAFIA

 

Tot seguit senyalem uns pocs llibres que podem considerar la bibliografia  bàsica d’aquest curs:

 

Primer  semestre:   Termodinàmica Estadística i Cinètica Molecular

 

Atkins, P.W.

 "Physical Chemistry", 4º ed., Oxford University Press, 1990.

 

Davidson, N.

“Statical Mechanics” McGraw-Hill, New York, 1962

 

Aguilar J.

“Curso de Termodinámica”, Alhambra, Madrid 1989

 

Denbigh, K.G. 

“Equilibrio Químico”, AC, Madrid 1985.

 

Gupta M.C.

 “Statistical Thermodinamics” Jhon Wiley & Sons  , New York 1990

 

Hill, T. L.

“Introducción a la Termodinámica estadística”, Paraninfo, Madrid 1970; Dover, New York 1987.

 

Laidler, K.J.

“Cinética de reacciones” Alhambra, Madrid 1971.

 

Levine, I.N.

“Fisicoquímica”,  McGraw-Hill, Madrid, 1991

 

Loeb, L.B.

“The kinetic theory of gases”, Dover, New York 1961

 

Mafé S. I de la Rubia J.

“Manual de Física Estadística”, Materials, Universitat de València 1998.

 

McClelland, B.J.

“Statistical Thermodinamics” Chapman-Hall, London 1973

 

McQuarrie D.A.

“Statistical Mechanics”, Harper &Row, New York 1976

 

Sears, F.W.  i  Salinger, C.L.

“Termodinámica, Teoria Cinética y Termodinámica Estadística”, Reverte, Barcelona 1980

 

Segon semestre: Espectroscòpia

 

Planelles, J. Climente J i Díaz J.

“Espectroscòpia”, Publicacions de la UJI, 2002.

 

 Atkins, P.W.

 "Molecular Quantum Mechanics", 2º ed., Oxford University Press 1986.

 

Atkins, P.W.

 "Physical Chemistry", 4º ed., Oxford University Press 1990.

 

 Graybeal, J. D.

 "Molecular spectroscopy", McGraw Hill, New York, 1988.

 

 Harris, R.K.

 "Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy. A physicochemical view",

 Longman Scientific & Technical, Hong Kong, 1991.

 

 Hollas, J.M.

 "Modern spectroscopy", John Wiley & sons, London, 1987.

"High resolution spectroscopy", Butterworth, London, 1982.

 

Levine, I.N.

"Espectroscopia molecular", A.C., Madrid, 1980.

 

Levine, I.N.

“Fisicoquímica”,  McGraw-Hill, Madrid, 1991

 

 Poole, C.P. and Farach, H.A.

 "Teoria de la resonancia magnética", Reverté, Barcelona, 1976.

 

 Sindhu, P.S.

 “Molecular Spectroscopy”, McGraw Hill, New Delhi, 1991.

 

 Steinfeld, J.I.

 "Molecules and radiation", The M.I.T. Press, Cambridge, 1985.

 

* En http://www3.uji.es/~planelle/APUNTS/ESPECTROS/practica/practiques.html podeu trobar una selecció de pràctiques d’espectroscòpia a realitzar amb ordinador.